48. Београдски међународни сусрети писаца

Планета речи

Када нам отму воду и
ваздух, кад нам
угасе светлост,
за руке се држимо.

                                 Кајоко Јамасаки

 

Неретко је одлазак човека са овога света рођендан његова права књижевна живота, те стога није нити необично нити неприлично и у севчаним приликама сећати се пишчеве смрти. Доситеј Обрадовић, знан и за свога земана, упокојио се пре две стотине година, а Бранко Миљковић пре педесет лета, стоји у усменој хроници Београдског сусрета.

У другу деценију новог миленијума писци су прокријумчарили и дерт, и севдах и карасевдах, делом благодарећи и чињеници да читање не да да из живота ишчили оно што је прочитано, а кадикад од томова и томова остане понеки ред: "Ја ти кажем: 'Аника, свиће', а ти ми дланом затвараш очи."

...

"Да смо много раније умели на прави начин читати Андрића и да смо у његовим приповеткама и романима умели читати садашњост и будућност, а не само прошлост, можда смо могли на време и много јасније видети шта нам све он говори о нама самима и како нас опомиње на опрез и скепсу", не прецењујући "антрополошки песимизам" српског нобеловца, констатује Марко Недић. Поводом пола века од Нобелове награде коју је за књижевност добио Иво Андрић поручило се и од писаца и од критичара да традиција и баштина ипак нису исто, да је прва некако увек млађа и склона модификацијама (не увек и променама), а друга је она која се уткива у биће, као изворна песма у ауторски текст. У једном од њих овековечена је Фата Авдагина, али се заувек, занавек и довека памти:
"Тиридам-тиридам-
тиридарадарадам!"

Из монографије "Сусрет са Београдом - Педесет година Београдског међународног сусрета писаца"Учесници 48. Београдских међународних сусрета писаца:

Хамид Ал-Хуаризи (Ирак), Лучијан Алексију (Рум), Ана Багрјана (Укр), Весна Бига (Хрв), Јулиуш Еразм Болек (Пољ), Бећир Вуковић (ЦГ), Славомир Гвозденовић (Рум), Петер Гериш (Нем), Сергеј Главјук (Рус), Нико Графенауер (Слон), Фротуна Дела Порта (Ита), Славе, Ђорђо Димоски (Мак), Елена Иванова-Верховска (Рус), Елена Исајева (Рус), Кајоко Јамасаки (Јап), Мина Карђозова (Буг), Е. Константакопулос (Грч), Данило Коцевски (Мак), Разме Кумбаровски (Мак), Марија Г. Марамоти (Ита), Моника Ознато (Ита), Јордан Плевнеш (Мак), Ранко Рисојевић (БиХ (РС)), Светлана Савицка (Рус), Јованка Стојчиновић (БиХ (РС)), Марјан Стројан (Слон), Катица Фелштински (Хрв), Дмитар Христов (Буг), Метин Ченгиз (Тур), Роберт Шербан (Рум)

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић