49. Београдски међународни сусрети писаца

Човек са сенком

"Када ме питају шта имам иза себе, углавном кажем да немам појма зато што само идем напред и никад не гледам позади: неки имају свега преко главе, а ја имам свега иза себе.

Ралф Михаел

 

..."Да би свет у добру био јединствен, не мора све да буде униформисано, као што то желе недоучени проповедници идеја које су и у богатом свету доживеле крах и уводе га у дубоку кризу. Јединство уметности човечанства може се остварити и када се негују националне особености. Нису ли често на такозваним малим, локалним темама, настајала велика дела светског значаја?"

На ове речи Братислава Петковића осврнуо се Драган Мраовић: "Они који упознају врлине и мане других толерантнији су и мање горди. Када упознају вредности других људи и народа, не мисле више да су једини на свету, а нарочито не мисле да су изнад других. Тада се међусобно поштују и не ратују."

Да је предуслов за толеранцију и такозвану мирољубиву коегзистенцију самопоштовање, смирено је и смерно рекао Братислав Петковић: " У тренутку када Србија чини велике напоре да направи заокрет од вишедеценијске ерозије свих вредности, па и културних, сарадња са свим народима света је неопходна. Сваку књижевност одређује језик на коме је она написана, али су универзалне вредности језичке уметности у свим временима биле носилац друштвеног напретка и духовног уздизања човека. Зато је за повратак Србије из друштвеног и културног амбиса потребна и духовна снага. Књижевност и уметност су њу увек поседовале. Слободна књижевна реч је претходница свих слобода."

Из монографије "Сусрет са Београдом - Педесет година Београдског међународног сусрета писаца"Учесници 49. Београдских међународних сусрета писаца:

Дениз Аберкромби (САД), Дона Амати (Ита), Јон Андерсен (САД), Андреј Базилевски (Рус), Рикардо Бељвесер (Шпа), Ричард Беренгартен (ВБ), Славомир Гвозденовић (Рум), Александар Герасимов (Рус), Петер Гериш (Нем), Кришу Даскалу (Рум), Анђела Де Лео (Ита), Славе Ђорђе Димоски (Мак), Ши Ђили (Кина), Елена Иванова-Верховска (Рус), Кајоко Јамасаки (Јап), Мисер Јениај (Тур), Роман Кисјов (Буг), Ружица Комар (БиХ (РС)), Бистра Кумбароска (Мак), Разме Кумбароски (Мак), Илија Лакушић (ЦГ), Сја Линг (Кина), Уго Мањанти (Ита), Ралф Михаел (Шва), Силвија Монрос (Срб), Пасхали Николау (Грч), Елка Њаголова (Буг), Моника Ознато (Ита), Хава Пинхас Коен (Изр), Јекатерина Пољанска (Рус), Антонио Порпета (Шпа), Андрија Радуловић (ЦГ), Ан-Катрин Ритеркранс (Шве), Хелена Саблић-Томић (Хрв), Иво Светина (Слон), Бабкен Симоњан (Јерм), Мите Стефоски (Мак), Тања Ступар Трифу (БиХ (РС)), Хасан Тауфик (Ег), Јанг Ци (Кина), Метин Ченгиз (Тур), Ли Шаођин (Кина), Виктор Широков (Рус), Николај Шопов (Буг), Ђерђ Шпиро (Мађ)

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић