53. Београдски међународни сусрети писаца

beogradskisusreti2016

 

 

53. Београдски међународни сусрети писаца у којима је учествовало преко тридесет гостију из више од двадесет земаља, а међу њима и овогодишњи добитници награде „Повеља Мораве“ – Гжегож Латушински и Селимир Радуловић, одржани су у периоду од 19. до 23. септембра 2016. године.

Сусрети књижевника отпочети су у свечаној сали Француске 7, у понедељак, у 13 часова, промоцијом тротомног романа „Тако вели Џингис-кан“ Николаја Лугинова у којој су учествовали председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, Сергеј Гловјук, преводилац Миливоје Баћовић, Душан Стојковић, Бранко Стевановић и аутор. Писци, гости овогодишњих Сусрета, учествовали су у програму названом „Књижевна познанства“ који је одржан око 15 часова, у Кући Ђуре Јакшића, у Скадарлији. Вече књижевника са Косова и Метохије уприличено је у просторијама Удружења књижевника Србије с почетком у 18 часова, када је уводну реч држала проф. др. Даница Андрејевић, а учествовали су Новица Соврлић, Милан Михаиловић, Ратко Поповић, Ненад Јеро Раденковић, Благоје Савић, Даринка Вучинић, Мирко Жарић, Радомир Стојановић, Милица Јефтимијевић Лилић, Ранко Ђиновић и Ружа Мијовић. Водитељ овог и осталих програма одржаних током 19. септембра био је Миљурко Вукадиновић ком се у улози домаћина „Књижевних познанстава“ придружила Душка Врховац. Након вечери писаца са Косова и Метохије председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, поздравио је присутне и гостима Београдских међународних сусрета писаца пожелео добродошлицу и пријатан боравак у Србији.

У уторак 20. септембра, у 10 сати гости су се заједно са представницима УКС упутили према Андрићевом венцу како би положили венац крај споменика Иви Андрићу и присуствовали, непосредно затим, званичном отварању 53. Београдских међународних сусрета књижевника у свечаној сали Скупштине града Београда с почетком у 11 часова. У име Скупштине града Београда присутнима се обратио заменик градоначелника Андреја Младеновић, а његов поздравни говор, као и беседе добродошлице представника Удружења књижевника Србије консекутивно је преводила Нина Симић. Добродошлицу писцима света и гостима књижевних сусрета пожелели су председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, и председник одбора за међународну сарадњу УКС, Милован Витезовић. Будући да господин Витезовић, нажалост, није могао да присуствује свечаности отварања Сусрета, његов поздравни говорприсутнима је пренела драмска уметница Биљана Ђуровић која је заједно са колегом Миланом Цацијем Михаиловићем учествовала у уметничком делу програма.Једна од најистакнутијих младих српских виолончелисткиња, Јелена Јела Михаиловић, музичким нумерама је оплеменила ову манифестацију. У просторијама Удружења књижевника Србије, уприличене су дискусије Округлих столова са пригодном тематиком „У светлости јубилеја“ у вези са обележавањем годишњица значајних како за српску, тако и за светску културу и књижевност (четири века од смрти Вилијама Шекспира, 140 година од рођења Борисава Станковића и стогодишњица смрти Петра Кочића). „Велики међународни митинг песника“ отпочет је у 17 часова, када су захваљујући организацији Гордане Влајић испред Удружења књижевника Србије у сарадњи са Јахтинг клубом „Кеј“, гости 53. Београдских међународних сусрета књижевника и присутни српски песници крстарећи Дунавом говорили поезију.

Шести међународни сабор духовне поезије одржан је у 11 часова, у манастиру Раковица и Центру за културу и образовање Раковица, у среду 21. септембра, а гости из иностранства су у току дана отпочели кратка путовања по градовима Србије, те су у склопу Београдских међународних сусрета писаца имали прилику да посете Златибор, Чајетину, Сирогојно, Пожегу, Мрчајевце, Врњачку Бању, Александровац, Рачу Крагујевачку, Крагујевац, Петровац на Млави, Мало Црниће, Кладово, Нови Сад, Чортановце...

Награда „Печат кнеза Лазара“ коју додељују Црквена општина Прилипац, Храм рођења Пресвете Богородице, старешина цркве протонамесник Милан Поповић, Уметничка колонија, Удружење књижевника Србије и УКС подружница за Златиборски округ, уручена је Предрагу Бају Луковићу („Пробијање опне“), Манојлу Гавриловићу („Пчеле бога Перуна“), Милошу Бркићу („Речи из безгласја“), Миладу Обреновићу („Молитва“) и Душку М. Петровићу („Поетар, житија живих“).

У Рачу Крагујевачку и Крагујевац путовали су песници Виолета Пачевски (Македонија), Франческо Дел Ре (Италија), Владан Стаменковић (Пољска) и Душко М. Петровић (Србија и Српска). У Рачи Крагујевачкој домаћин гостима Сусрета био је Живојин Андрејић који је поред посета манастиру Копорин,цркви брвнари, Дому Карађорђа у Рачи, споменику и вајату Карађорђевом у Вишевцу, уприличио и пријем код помоћника председника Општине Слободана Павловића и организовао књижевно вече за гостујуће песнике. Поменутим гостима домаћин у Крагујевцу био је Света Маџаревић, који је песнике повео у Библиотеку “Радоје Домановић“, како би се у разговору са колегом Мирком Демићем упознали са књижевним животом и издаваштвом у Крагујевцу. Гости су, такође, имали прилику да посете спомен подручје Шумарице, и,приликом повратка за Београд, Манасију, где им јегосподин Живојин Андрејић говорио о тајнама овог манастира.

Током последњег дана Сусрета, у петак, 23. септембра, с почетком у 13 часова у Удружењу књижевника Србије представљено је овогодишње издање „Шумадијских метафора“, а у 18 часова, у свечаној сали Фрнацуске 7 говорилису српски писци из расејања. 

Нина Симић

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић