54. Београдски међународни сусрети писаца

54susreti

54. Београдски међународни сусрети писаца у којима је учествовало преко тридесет гостију из више од двадесет земаља, одржани су у периоду од 19. до 23. септембра 2017. године и организовани под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Секретаријата града Београда, Скупштине града Београда, КПЗ Србије на челу са Живорадом Ајдачићем и других институција које су овим поводом Удружењу књижевника Србије пружиле значајну помоћ и подршку. Награда „Повеља Мораве“ ове године је додељена угледним песницима: Ђорђу Вултуреску и Љубиши Ђидићу, а добитници награде „Печат кнеза Лазара“ су Ранко Радовић и Властимир Станисављевић Шаркаменац.

Сусрети су у 17 часова отпочети у свечаној сали Француске 7, у уторак, 19. септембра, уз традиционално вече књижевника са Косова и Метохије, након ког се пред коктел добродошлице гостима из иностранства, српским писцима из дијаспоре и свим присутнима срдачно обратио председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, пожелевши им доброг здравља како би се опет састајали, успешно учешће у Сусретима и угодан боравак, како у Београду, тако и у читавој Србији.

Гости су у среду, 20. септембра, у 10 сати заједно са представницима Удружења књижевника Србије положили венац крај споменика Иви Андрићу на Андрићевом венцу, и затим, присуствовали званичном отварању 54. Београдских међународних сусрета писаца у свечаној сали Скупштине града Београда с почетком у 11 часова. У име Скупштине града Београда присутнима се, као и претходних година, обратио заменик градоначелника Андреја Младеновић, док је испред Министарства културе и информисања Републике Србије говорио Драган Хамовић. Њихове поздравне говоре, као и беседе представника Удружења књижевника Србије консекутивно је преводила Нина Симић. Добродошлицу писцима света и гостима књижевних сусрета пожелели су председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, и председник одбора за међународну сарадњу УКС, Милован Витезовић, чију је беседу, будући да он нажалост није могао присуствовати свечаности, говорила драмска уметница Биљана Ђуровић, која је заједно са колегом Миланом Цацијем Михаиловићем током уметничког дела програма казивала поезију знаменитих песника чије годишњице су обележене на овогодишњим Сусретима. Поводом годишњица од значаја за српску, али и светску културну баштину, у просторијама Удружења књижевника Србије, уприличене су дискусије Округлих столова са, као и обично, пригодном тематиком „У светлости јубилеја“ (150 година од смрти Шарла Бодлера, 125 година од рођења Милутина Бојића, 100 година од смрти Владислава Петковића Диса, 125 година од рођења Иве Андрића, 250 година од рођења Филипа Вишњића и четврт века од смрти Борислава Пекића). Пловидба Дунавом и поетски рецитал назван „Међународни митинг поезије“, уприличени су с почетком у 15 часова, захваљујући сарадњи Удружења књижевника Србије са Јахтинг клубом „Кеј“. Овом приликом своју поезију говорили су гости 54. Београдских међународних сусрета писаца (Фарид Хусеин из Азербејџана, Ентела Каси из Албаније, Марија Кобец из Белорусије, Кети Бозукова и Роза Бојанова из Бугарске, Гејл Бернс из Велике Британије, Христос Кукис и Екатерини Ирини Славковић из Грчке, Хава Пинхас Коен из Израела, Стефани Мекензи и Ранко Радовић из Канаде, Жиле Габор и Атила Палоч Сабо из Мађарске, Виолета Пачевски, Иван Џепароски, Борче Панов, Бранко Цветкоски из Македоније, Петер Гериш из Немачке, Тихомир Несторовић и Предраг Бјелошевић из Републике Српске, Лучијан Алексију, Љубица Рајкић и Славомир Гвозденовић из Румуније, Вјачеслав Купријанов, Наталија Румарчук, Нина Габриељан и Сергеј Гловјук из Русије, Борис Бренџа и Штефан Цифра из Словачке, Есад Бабачић из Словеније, Тугрул Тањол из Турске, Јелена Буевич из Украјине, Луј Бертолом и Антоан Симон из Француске, Хелена Саблич Томић из Хрватске, Весна Р. Радовић из Црне Горе, Лидије Романска из Чешке) и присутни српски песници.

Седми међународни сабор духовне поезије одржан је у 11 часова, у манастиру Раковица и Центру за културу и образовање Раковица, у четвртак, 21. септембра, а гости из иностранства су се током дана упутили у бројне градове широм Србије које су у склопу Београдских међународних сусрета писаца имали прилику да посете (Александровац, Београд, Врњачка Бања, Златибор, Инђија, Мало Црниће, Мрчајевци, Нови Сад, Пожаревац, Пожега, Сирогојно, Чајетина, Чачак).

У суботу, 23. септембра, током последњег дана одржавања манифестације 54. Београдски међународни сусрети писаца, у Удружењу књижевника Србије с почетком у 13 часова представљено је овогодишње издање зборника „Шумадијских метафора“, а у 15 часова су у свечаној сали Фрнацуске 7, говорили српски писци из расејања.

Нина Симић

 

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић