Добитници награде "Радоје Домановић"

Награда "Радоје Домановић" Удружења књижевника Србије за укупан допринос српској књижевној сатири припала је Радивоју Бојичићу (1949) из Београда, сатиричару и главном уреднику „Јежа“ и Ненаду Нецићу (1962) из Свилајнца, аутору сатиричних романа.

Најбољим књигама сатире на српском језику у 2019. години проглашене су “Крстареће мисли” (афоризми), Мирослава Средановића из Београда; “Берачи полена” (поезија), Небојше Лапчевића из Крушевца; “Етичко чишћење” (поезија), Поп Д. Ђурђева из Новог Сада; “Парадигманоја” (роман), Павла Теофиловића из Београда; “Шињели” (приче) Војислава М. Минића из Пирота и “Истине” (приче), Мила Г. Лазаревића из Ћуприје.

Признање "Екселенција сатире", које се додељује најбољим страним и сатиричарима у дијаспори добили су: Валентин Димитров (Варна, Бугарска), Јово Николић (Угљевик, Република Српска, БиХ), Фабрицио Карамања (Торино, Италија) и Хасијер Агире (Аморебиета-Ечано, Баскија, Шпанија).

Посебним признањем „Радоје Домановић“ за научно-теоријски допринос сатиричној књижевности награђен је проф. др Малиша Станојевић из Београда; за преводе српских сатиричара на мађарски језик Светислав Недучић из града Мако у Мађарској и за афирмацију и популаризацију хумора и сатире проф. др Димитрије Панфилов из Сремских Карловаца.

О добитницима најзначајнијег признања за књижевну сатиру у Србији одлучивао је жири у саставу: Радомир Андрић (председник), Душко М. Петровић, Петар Жебељан, Видак Масловарић, Слађана Митровић, Радослав Тилгер и Александар Чотрић.

Признање, које се састоји из плакете и ликовног портрета Радоја Домановића, добитницима ће бити уручено на свечаности у Удружењу књижевника Србије 18. фебруара у 12 часова.

Светосавска академија

С радошћу Вас позивамо да у Свечаној сали Удружење књижевника Србије 24. јануара 2020. године са почетком у 12 часова присуствујете Светосавској академији која се одржава у славу и част Светог Саве, првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве, дипломате, књижевника.

Свечаност отвара председник УКС Милован Витезовић а скуп благосиља Његова Светост патријарх Иринеј. Признања уручује заменик председника УКС Милош Јанковић.

Благодарјепосебан вид признања Удружења књижевника Србије, уручује се појединцима и институцијама који су између два Савиндана доприносили бољитку Удружењу књижевника Србије. Међу овогодишњим добитницима ове године су и Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин ИринејЊегово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински господин др Иринеј, Прво београдско певачко друштво (председник хора протојереј – ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве).

У програму учествују: проф. др Богољуб Шијаковић (беседа о Светом Сави)`,  „Хор краљице Марије“, Леонтина Вукомановић са дечијим хором „ОШ 14. октобар“, др Урош Дојчиновић (гитара), Тања Андријић (сопран), Сара Влајић (харфаи глас), као и угледни књижевници:  Гојко Ђого, Братислав Р. Милановић, Слађана Ристић,  Бошко Сувајџић.

Програм воде Миљурко Вукадиновић и Гроздана Лучић Лалић. 

Проглашени добитници Вукове награде за 2019. годину

Добитници Вукове награде за 2019. годину су филмски уметник Радослав Зеленовић, сликари Драган Мартиновић и Слободанка Ракић Шефер, археолог Јелена Боровић Димић, књижевници Милош Јанковић и Душко М. Петровић, редитељ Мирослав Мика Алексић, библиотекар Јасмина Нинков, композитор Миња Субота и драмски уметник Гордана Ђурђевић Димић.

На предлог Жирија за додељивање Вукове награде Извршни одбор Културно-просветне заједнице Србије донео је једногласну Одлуку да су добитници Изузетне Вукове награде за 2019. годину књижевник Ђорђе Сладоја, пожаревачка Школа за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“, Сабор фрулаша „Ој Мораво“ који се одржава у Прислоници и Основна школа „Бранко Радичевић“ из Стапара.

Како се наводи у саопштењу, Културно-просветна заједница Србије 56. пут додељује Вукову награду за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Србији и на свесрпском културном простору.

Председник жирија за додељивање Вукове награде за 2019. годину је Дарко Танасковић, филолог оријенталиста, а чланови Живорад Ајдачић, редитељ, драмски писац, Милован Витезовић, књижевник, Зоран Гутовић, издавач, Урош Дојчиновић и Бора Дугић, музички уметници, Селимир Радуловић, књижевник, Елизабета Ристановић, професор ВМА и Радован Трнавац Мића, сликар. Награде ће бити уручене почетком фебруара у Председништву Србије.

ДРАГУТИН МИНИЋ КАРЛО ПОНОВО ПРЕДСЕДНИК СЕКЦИЈЕ САТИРИЧАРА УКС

Драгутин Минић Карло поново је изабран за председника Секције сатиричара Удружења књижевника Србије на Скупштини која је одржана у Београду 23. децембра. За заменика председника изабран је Саво Мартиновић, а за секретара Александар Чотрић.

 

Скупштина је почела минутом ћутања у знак сећања на Дејана Патаковића и Зорана Ранкића из Београда и Борислава Митровића и проф. др Слободана Јанковића из Бањалуке, сатиричаре који су преминули у 2019. години.

 

На Скупштини је разматран и усвојен извештај о раду Секције сатиричара у претходне четири године у којем се истиче значај награде „Радоје Домановић“ коју додељује УКС, учешће чланова Секције на фестивалима хумора и сатира у Србији (Сатира фест у Београду, Златна кацига у Крушевцу, Чивијада у Шапцу, Јужњачка утеха у Алексинцу...) и у Српској (Фестивал хумора и сатире у Бијељини и Фестивал „Крива Дрина“ у Зворнику), сарадња са Удружењем књижевника Републике Српске, Московским клубом афористичке, Удружењем пољских афористичара и бугарским сатиричарима окупљеним око часописа „Стршел“, као и објављивање Антологије српске сатире и афоризама у САД на енглеском језику, коју је приредио проф. др Бранко Микашиновић из Вашингтона и Антологије европског афоризма „Трагачи за парадоксима“, објављене у Северној Македонији у којој се међу шездесетак аутора налази двадесетак српских афористичара, по избору Мила Ђорђијоског.

 

Скупштини Секције сатиричара УКС присуствовали су, међу осталима, писци Витомир Теофиловић, Слободан Симић, Душан Пуача, Саво Мартиновић, Миливоје Јозић, Душан Пуача, Нада Караџић, Момчило Стојановић, Митар Ђерић и Лела Милосављевић.

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић