Београдски читачи у РТС-у

Pozivnica-izlozbaF

Изложба идејних решења студената Факултета примењених уметности од 20. до 30. априла

Књиге су корисне, јер онај ко чита, може разум просветити, побољшати срце и улепшати нарав.”

(Доситеј Обрадовић, српски просветитељ, 1739−1811)

Реализација идеје да се у Београду подигне споменик читачу књига полако улази у завршну фазу. Захваљујући вишемесечном раду и ангажовању студената Факултета примењених уметности са Одсека за вајарство, будући Београдски читач добио је и материјалну форму. На изложби у Радио-телевизији Србије биће представљена сва идејна решења скулптуре, а најбољи рад у гипсу, по избору стручњака и по укусу јавности и посетилаца изложбе, добиће и своју бронзану одежду. Као такав, Београдски читач изаћи ће свечано пред све нас, највероватније у октобру ове године, када се очекује постављање скулптуре негде у центру престонице.  

 

Намера три даме које су покренуле ову иницијативу – књижевница Гордане Пешаковић и Гордане Влајић и новинарке Тање Шикић – јесте да Београддобије својеврстан симбол установљен у славу читања, књижевности и националног развоја. Скулптура Београдски читач биће урађена по идејном решењу студената Факултета примењених уметности са Одсека за вајарство,који су се морали придржавати обавезе да рад нема националних, верских, расних и политичких обележја, а једино што мора да садржи јесте − књига.

Београдски читач треба да преноси поруку о важности читања, тако да ће овај споменик имати просветитељску иедукативну улогу, а постаће и део туристичкепонуде Београда.

На изложби у РТС-у биће представљени сви радови студената вајарства који су настали у радионици Факултета примењених уметности под будним оком ментора и професора Драгољуба Димитријевића. Сваки посетилац изложбе у РТС-у имаће прилику да гласа за скулптуру која му се највише допада и да тако, једнако као и стручни жири у саставу Никола Кусовац и проф. Мирослав Живковић, учествује у избору победничког рада. Решење са највећим бројем гласова биће избор ”трећег члана жирија”, односно публике.

Свечано проглашење најбољег рада, који ће бити изливен у бронзи, обавиће се у Скуштини града 7. маја.


Изложба у РТС-у и јавно гласање за Београдског читача трајаће од 20. до 30. априла. 

Покровитељ пројекта „Београдски читач“ је Удружење књижевника Србије, а инцијативу подржава и кабинет градоначелника Београда.  

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић