Одлука о избору скулптуре "Београдски Читач"

У четвртак, 7. маја, у 9:30, у Свечаној сали Скупштине града Београда, на Конференцији за медије, објављена је одлука о избору скулптуре “Београдски Читач” а саопштиo ју је градоначелник Београда, господин Синиша Мали.

R.Andric i pobednikНакон десетодневне изложбе, одржане у холу РТС-а а на основу гласова стручног жирија и посетилаца изложбе, донета је одлука о најуспешнијем идејном решењу скулптуре “Београдски Читач”. Аутори свих радова су студенти мастер и докторских студија Факултета примењених уметности из Београда. Жири у саставу: Проф. Никола Кусовац (теоретичар), Проф. Миодраг Живковић (вајар) и око девет стотина посетилаца изложбе, излагасали су идејно решење младог вајара Андрије Васиљевића из Београда, студента мастер студија на Факултету примењених уметности, под менторством Проф. Драгољуба Димитријевића.

Одлуку о победничкој скулптури која је, од укупно 20 понуђених идејних решења, изабрана као најуспешнија и која ће бити постављена у центру Београда – саопштиo je градоначелник Београда, господин Синиша Мали, у присуству новинара и значајних гостију међу којима су били: Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије, Вук Вукићевић, генерални секретар Удружења издавача и књижара Србије, Иванка Радмановић, књижевница и др. Да подсетимо, крајем децембра је покренута грађанска иницијатива о постављању бронзане скулптуре "Београдски читач", и то на једној од атрактивних локација у центру Београда. Постављање ове скулптуре има за циљ афирмацију читања, популаризацију књига, односно књижевности и књижевног описмењавања, као и подстицај ширења просветитељства.

Идеја о постављању скулптуре део је  истоименог, мултидисциплинарног културолошког пројекта који су, као грађанску иницијативу, крајем прошле године покренуле две књижевнице Гордана Пешаковић, Гордана Влајић и новинарка Тања Шикић.

У јубиларној стодесетој годишњици рада, Удружење књижевника Србије се прихватило покровитељства овог Пројекта, тако да је ово Удружење домаћин књижевно-донаторских догађаја који се организују једном месечно у Великој сали, а поред осталог, отворен је и наменски рачун за обезбеђивањe трошкова изливања и постављања ове скулптуре. Након Конференције за новинаре и порглашења победничке скулптуре, господин Радомир Андрић, председник УКС-а је чланове жирија, професоре и студенте Факултета примењених уметности који су учествовали на конкурсу, позвао у просторије УКС-а где им је укратко испричао историјат овог угледног Удружења. Проф. ментор Драгољуб Димитријевић, са Факултета примењених уметности, обећао је помоћ у осмишљавању вајарских решења плакета и медаља за будуће свечане догађаје УКС-а. 

KZN 6 R. Andric i studenti

KZN 13

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић