Пета “Ст(р)аница за Београдског читача”

UKS 5. dogadjaj 2Након свечаног проглашења победничке скулптуре вајарског Конкурса "Београдски читач" (7. маја у Скупштини града Београда), у здању покровитеља Пројекта “Београдски чиач”, у Удружењу књижевника Србије, у петак, 15. маја, одржано је пето књижевно - донаторско вече "Ст(р)аница Београдског читача".

По традицији, Иницијативни тим је и овога пута позвао у госте реномиране ауторе и уметнике, који својим делом оплемењују и унапеђују нашу културу али и свакодневицу, и шаљу поруке о значају стваралаштва и размене идеја. Након надахнуте најаве књижевника Миљурка Вукадиновића: - На почетку беше реч…, о значају “Београдског читача”, о читању, књигама, о начинима за афирмацију српске књижевности и за развијање читалачких навика, као и о својим новим професионалним достигнућима, говорили су: Светлану Матић из Беча, књижевницу која пише за децу, чије је стваралаштво награђивано и етаблирано, Иванку Радмановић, песникињу, чије су збирке поезије већ сврстане у врх српске поетске сцене, Петра Жебељана, књижевника и члана УО УКС-а, Ана Марију Франц, харфисткињу, вишеструко талентовану музичку уметницу и Синишу Рудана, магистра рачунарске технике и информатике, оснивача организације "ЦхаОС" која унапређује и помаже афирмацију културе и уметности путем информационих технологија. Специјални гост је био млади вајар Андрија Васиљевић из Београда, студент мастер студија Факултета примењених уметности са одсека за Примењено вајарство, који је аутор победничког решења будуће скулптуре ”Београдски читач”. 

Велику салу древног здања у Француској број седам - седиште УКС-а, који ове године слави 110 година постојања, украсила је и обасјала лепотом победничка скулптура Конкурса "Београдски читач"!

Следећи сусрет на овој адреси, заказан је за 25. септембар а до тада ће се интензивирати напори на прикупљању средстава за изливање и постављање скулптуре "Београдски читач".

 

Новац ће се прикупљати на наменски динарски и девизне рачуне при Удружењу књижевника Србије (путем индивидуалних прилога) и кроз донације компанија.

Наменски рачун за уплате у динарима: 205-217424-44 (Комерцијална банка, Београд). 

Сав новац прикупља се искључиво за трошкове ливења/ израде и постављања скулптуре од бронзе, у јавном простору ужег центра Београда.

У сарадњи са ресорним институцијама Скупштине града Београда и након прибављања свих потребних докумената, скулптура "Београдски читач" ће бити постављена у јавном простору - центру Београда, 20.октобра 2015. године

ПОДИГНИМО ЗАЈЕДНО БЕОГРАДСКОГ ЧИТАЧА!

Укључите се и Ви!

Фотографије: Никола Живић

UKS 5. dogadjaj UKS 5. dogadjaj 3 

UKS 5. dogadjaj 4 UKS 5. dogadjaj 5 UKS 5 dogadjaj 6

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић