Говор председника УКС, Радомира Андрића на годишњој скупштини

УВЕЋАВАЊЕ УГЛЕДА УКС

У години јубилеја

Андрић-говор2Поштовани пријатељи, гости и домаћини на овој редовној Скупштини Удружења књижевника Србије, коју после неколике године одржавамо у нашем дому, овде у Француској 7. – поздрављам Вас и желим Вам добродошлицу. Као што знате, ову скупштину одржавамо у години јубилеја, обележавањем 110-годишњице оснивања и рада наше књижевничке организације. Одмах морам истаћи да смо реализовали низ програма у Србији и иностранству, указујући на значај наше књижевности на све оне поетичке особености које нам дају за право да се подичимо за много тога оствареног у протеклим годинама, а свакако и данас, без обзира на бројне тешкоће, у првом реду материјалне, а можемо рећи и на разноразна оспоравања „дежурних душебрижника“ на културној сцени Србије. У сваком случају, истичемо значај стварања наших претходника, какви су били оснивачи, Сима Матавуљ, Јанко Веселиновић, Милован Глишић, Јован Скерлић, Радоје Домановић, Бранислав Нушић, Богдан Поповић, Бора Станковић и многи други писци између два светска рата и касније, од 1946. године до данас. Поменућемо између осталих: Јашу Продановића, Милутина Ускоковића, Станислава Винавера, Момчила Настасијевића, Вељка Поповића, Душана Матића, Десанку Максимовић, Милоша Црњанског, Иву Андрића, Исидору Секулић, Оскара Давича, Миру Алечковић, Зорана Мишића, Милана Дединца, Зорана Глушчевића, Милана Богдановића, Слободана Марковића, Драгана М. Јеремића, Танасија Младеновића, Васка Попу, Борислава Пекића, Миодрага Павловића, Стевана Раичковића, Данила Киша, Миодрага Булатовића, Бранка Ћопића, Милорада Павића, Мешу Селимовића, Бранислава Петровића, Душана Радовића, Јована Христића, Бранислава Црнчевића, Добрицу Ћосића, Борислава Михаиловића Михиза, Мому Капора, Мому Димића, Слободана Ракитића и низ других који су несумњиво темељци наше модерне књижевности. Свакако, сви они су допринели великом угледу наше књижевности овде и у свету. Једна ваљана историја књижевности то би сигурно подробније потврдила. Но, то је веома захтевна тема и њој бисмо се требали посветити аналитичније.

У овом времену, између две скупштине, новоизабрана управа УКС се доста трудила и залагала, колико су јој објективне могућности дозвољавале да реализује програме који су несумњиво допринели снажењу УКС, бољем и уваженијем статусу писаца, оснивањем књижевних заједница, организовањем неколико округлих столова, као што су разговори о делу Симе Матавуља, Душана Матића, Чедомира Мирковића, о песништву Бранислава Црнчевића, Стевана Раичковића, о прози Јанка Вујиновића, о досадашњем раду УКС у неколико градова, између осталих овде на нашој трибини, у Београду, Нишу, Пожаревцу, Бечу, Братислави, Темишвару, Будимпешти... Посебно је рађено на обнови сарадње са књижевним удружењима: Словачке, Словеније, Македоније, Румуније, Бугарске, Азербејџана, Русије, Кине, Италије. Објављено је више књига у обновљеној издавачкој делатности УКС, што самостално, што у заједништву са издавачком кућом „Филип Вишњић“, „Македонским издавачко информативним центром“ у Панчеву, „Словачким издавачким центром“ у Бачком Петровцу. Књижевне новине излазиле су редовније и рекли бисмо да су из броја у број постајале отвореније за модерне књижевне тенденције. Истина, тешко смо обезбеђивали неопходна средства за тај рад, нешто мало добили смо од Министарства културе и Скупштине града Београда, која је после десетак година посветила више пажње УКС. Када ово помињем, захваљујемо градоначелнику Београда, господину Синиши Малом и његовим сарадницима што су нам омогућили да овогодишње Међународне књижевне сусрете одржимо у свечаној сали градске скупштине. Такође, захвалност дугујемо Народном позоришту, Културно – просветној заједници Србије, ресторану „Вук“ и бројним дародавцима међу којима велики удео имају: песници Љубинко Јелић, Јеремија Лазаревић, Ранко Радовић... Захвални смо и културним посленицима и књижевним заједницама: у Чачку, Пожаревцу, Мрчајевцима, Чајетини, Врњачкој Бањи, Малом Црнићу, Рачи Крагујевачкој, где су наши гости били срдачно прихваћени.

Поред Међународних сусрета организовали смо и ове године Светосавску академију и угостили смо неколико писаца из словенских земаља у време празника Светих Ћирила и Методија у Београду, Костолцу и Републици Српској. И недавно одржан Сајам књига био је повод за сусрете са књижевницима и неколико земаља у сајамском простору и овде у нашој свечаној сали и салону. Посетили су нас писци Азербејџана, договорена је даља садржајна сарадња, посете, превођење књига.

Разговарали смо са писцима из Румуније, које је предводио академик Еуђен Симон, чија се нова књига есеја појавила на овогодишњем сајму књига. Обрадовао нас је поновни сусрет са Сергејом Главјуком, песником из Русије и са писцима из Македоније: Славетом Ђорђом Димоским и Љубомиром Груевским, чију смо књигу песама објавили уз помоћ Министарства културе Македоније.

Поносимо се и радом наше књижевне трибине, иако нисмо имали адекватну помоћ од институција културе. Представљене су бројне нове књиге наших чланова и иностраних писаца. Ових дана смо успели да поставимо портрет у бронзи Јанка Веселиновића, који је умро исте године када је основана књижевничка организација.  Установили смо књижевну награду са његовим именом за историјски роман и награду за критику која носи име Чедомира Мирковића. Доделићемо и ове године награду "Милан Ракић".

Награда коју Удружење књижевника Србије традиционално  додељује за допринос књижевности за децу  за најбољу песничку књигу -  једном аутору из расејања и једном из земље матице – ове године припала је Зорици Салијевић (Шведска) за књигу „Побуна девојчица“ и Војиславу Вукотићу за књигу „Мама и тата самогласници".

Још се боримо, да у складу са законом, вратимо у надлежност УКС, ресторан „Клуб књижевника“. Наши адвокати на томе су почели радити. Предстоји нам у догледно време адаптација стотину квадрата таванског простора и проналажење средстава за увођење парног грејања у просторијама УКС.

Поштовани чланови УКС, као и раније, молимо вас да измирујете ваше чланске обавезе, и тако омогућите боље услове за рад канцеларије, других служби и комисија, а то је превасходно у интересу нас самих. Хвала вам на присуству и на разумевању за учињено до сад, а ми ћемо настојати да заједно са вама унапредимо рад УКС и да се изборимо за повољнији статус писца и уопште књижевног стварања.

На крају ћу вас подсетити да смо учествовали у расправама о Закону о култури и да се не слажемо са понуђеним решењима. Овог пута нећу говорити о клановским „работама“ и ко зна каквим негативним појавама. Али смо разложно реаговали на захтев такозване републике Косово да се учлани у УНЕСКО и преузме наше вековите косовско-метохијске светиње. Уверени смо да се и наш глас негде добро чуо и да је допринео праведној одлуци. Све вас још једном поздрављамо, у добру и здрављу да се дуго састајемо и да стварамо!

14.11.2015. председник УКС

У Београду Радомир Андрић

из публике публике

 

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић