Вече Душке Врховац у амбасади Србије у Риму

Ambasador Ana Hrustanović otvara veče Duške Vrhovac u  ambasadi u RimuУ Амбасади Републике Србије у Риму 13. новембра одржано је књижевно вече посвећено поезији песникиње Душке Врховац. Повод је била њена књига “Quanto non sta nel fiato” („Што у дах не стане“), коју је објавила италијанска издавачка кућа FusibiliaLibri и веома добар пријем ове књиге у италијанској књижевној и уметничкој јавности, па су свечану салу амбасаде, до последњег места испунили углавном италијански песници, писци, сликари и музичари.

Вече је отворила и госте поздравила амбасадор Србије у Риму Ана Хрустановић, а у програму су, поред песникиње Душке Врховац, учествовали приређивач књиге, песник и критичар Уго Мањанти (Ugo Magnanti), u ime izdavača predsednica FusibiliaLibri Дона Амати, писац предговора Енио Кавали (Ennio Cavalli), познати римски песник и новинар, и критичари и песници Ђорђо Лингуаглоса (Giorgio Linguaglossa) и Плинио Перили (Plinio Perilli).

Да ово буде веома богато уметничко вече својим присуством, музиком, сликом и речима допринели су и кантаутор Амедео Мороне (Amedeo Morrone), који је компоновао Душкину песму „Песници“ и овом приликом је премијерно уживо извео, и познати римски сликар Ецио Фаринели (Ezio Farinelli), који је у част Душкине песме „Ослобађање у Via Del Korso“, која је добила прву награду на међународном конкурсу за поезију посвећену визуелним уметностима у Мађарској, ексклузивно за ову прилику изложио своју слику „Дон Кихот“. О вези поезије и сликарства говорио је теоретичар уметности Роберто Кјапини (Roberto Chiappini), док је за организацију ове вечери заслужна аташе за културу у амбасади Србије Дејана Перуничић.

Задовољство бројне публике огледало се у аплаузима и у разговору који је дуго настављен по завршетку програма и за време коктела.

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић