Нова књига Симониде Милојковић - "Жена"

simonida 1Књига Симониде Милојковић „Жена“, у издању "Лагуне", представљена је 5. децембра у Свечаној сали Удружења књижевника у Француској 7 уз присуство великог броја личности из јавног живота.

О овој истинитој причи о потрази за љубављу поред ауторке говорили су др Александар Вујошевић, психијатар у Специјалној болници за болести зависности, Гордана Митровић, трансродна особа, и Дејан Папић, директор Лагуне.

Вујошевић је истакао да је роман „Жена“ написан тако „да не жели никога да убеђује у било шта. Главна јунакиња се не бори само за љубав, она се бори за живот. За дозволу да корача истом планетом на којој живимо ’ми нормални’, за дозволу да дише исти ваздух, да је греје исто сунце, за дозволу да буде третирана као човек. Она не тражи самилост, нити солидарност; не бори се за права ЛГБТ популације, нити било које друге мањинске групе. Не инсистира на томе да разумемо њену различитост, тражи само да је оставимо на миру. Мислим да је ово роман о свима нама, о нашем односу према онима који су различити или нису као ми, и то је мој главни утисак о овој књизи“, рекао је Вујошевић, и додао да се нада да ће овај роман побудити оно најбоље у нама.


Гордана Митровић је рекла да Симонида уме да укаже на проблем у друштву и да је књигу читала више пута и сваки пут изнова плакала. „Симонида је успела да уђе у срж проблема трансродних особа, и хвала јој на томе што је све то и записала“, истакла је Гордана.

Симонида Милојковић је рекла да је Гоцу, трансродну особу, срела на Фестивалу у Сарајеву, на који је она дошла по задатку као новинар. „Када се завршио филм, погледале смо се и обе почеле да плачемо. Она није особа о којој сам писала роман, она је мој стручни консултант, она ме је упутила у свет трансродних људи. Ово је прича о једној другој жени, која није желела да се експонира и ја само знам да је срећна“, испричала је ауторка.

„Симонида је та која је изабрала да јој Лагуна буде издавач и подршка у ономе што ради, а ја сам заиста почаствован због тога“, рекао је директор Лагуне Дејан Папић и истакао да није планирао да ову књигу прочита за једну ноћ, али да просто није могао да је испусти из руку. „Она вам се увуче под кожу, јер Симонидин стил је просто такав да ви и не осетите како постајете део приче и почнете да преживљавате све оно што преживљавају главни актери књиге. Осим тога, сама чињеница да су читаоци прихватили ову књигу говори о томе да у Србији има наде, јер ако не желимо да прихватимо оне који се на неки начин разликују од нас, онда то не говори баш позитивно о нама. Надам се да ово дело много тога мења, и сматрам да је оваква књига у Србији једном морала бити написана“, закључио је Папић.

Тања Вучковић

gordana simonida zena 2

zena 3 zena 4 zena 5

zena 6 zena 7

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић