Министар културе и информисања Владан Вукосављевић у посети Удружењу књижевника Србије

foto Milan panic 016Министар културе и информисања Владан Вукосављевић са сарадницима, посетио је 20.3.2019. године Удружење књижевника Србије. У разговору са председником Удружења Милованом Витезовићем и члановима Управног одбора УКС министар Вукосављевић се упознао са радом и проблемима у раду Удружења књижевника Србије, а посебан акценат је стављен на представљање Стратегије УКС за период  2019 - 2023., коју су му чланови Управног одбора подробно представили.

 

Удружење књижевника Србије најстарија је и највећа књижевничка организација у земљи. Најпре се звало Српско књижевничко друштво. Основано је 1905. године. Симо Матавуљ је био први председник, Јован Скерлић секретар, а међу првим члановима су Алекса Шантић и Јован Дучић. После краћег застоја у раду, обновљено је 1911. године као Друштво српских књижевника, а за председника је изабран Борисав Станковић. После Првог светског рата убрзо је обновило рад као Удружење српских књижевника и водио га је Бранислав Нушић. После Другог светског рата понело је име најприближније данашњем – Удружење књижевника Народне Републике Србије. Председник тог обновљеног Удружења била је Исидора Секулић.

 

foto Milan panic 020Министар Вукосављевић је у разговору истакао да Влада Републике Србије велику пажњу поклања сарадњи са уметничким удружењима и улаже велике напоре да се српска култура очува и унапреди и на што успешнији начин презентује у свету, а нарочиту пажњу поклања очувању језика.

 

Министарство културе и информисања наставиће и убудуће да подржава све напоре и активности репрезентативних уметничких удружења, од којих је Удружење књижевника Србије једно од оних од кога се очекује да у предстојећем периоду битно унапреди статус културе и културних посленика у српском друштву.

 

 

 

 

 

 

 foto Milan Panic 010

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић