САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ УПРАВНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА СРБИЈЕ

Поводом најновијих догађања у вези са предлагањем чланова Националног савета за културу, када је дошло до непринципијелног прегласавања, што је за резултат имало последицу да није уважено мишљење и предлог УКС, као бројчано највећег и најстаријег уметничког удружења, УО УКС је једногласно заузео став да остаје при свом предлогу и кандидату, Живораду Ајдачићу, и апелује и тражи да све надлежне инстанце – Министарство културе и информисања, Одбор за културу Народне скупштине Републике Србије и народни посланици који би требало да гласају о саставу Националног савета за културу – имају у виду ту чињеницу, као и да је у самом поступку кандидовања и предлагања, који је спровођен у оквиру Координационог одбора уметничких удружења, било процедуралних пропуста који битно утичу на легитимност и валидност предложене листе. УО УКС је за то да коначан предлог кандидата за Национални савет буде у складу са претходно постигнутим договором – да се Скупштини Србије и народним посланицима предложи листа са више имена – од којих би гласањем били изабрани чланови Националног савета.

У Београду, 03.04.2019.

УО УКС