In memoriam: Горан Вучковић (1965-2019)

Goran Vuckovic 1965Горан Вучковић рођен 3. јануара 1965. године у Неготину. Писао је поезију и прозу, сакупљао народне песме, приче, пословице и изреке из Тимочке крајине.
 
Објављиван је у зборницима, листовима и часописима (Крајински видокруг, Тимок, Буктиња, Бдење, Развитак, Данас, Књижевност, Свитак, Торлак, Савременик, Саборник, Хаику новине,...). Заступљен је у неколико антологија. Један је од оснивача Књижевне омладине Неготина, Крајинског књижевног клуба и Одбора за заштиту културно-историјског наслеђа општине Неготин. Био је секретар Уметничког удружења Крајински круг.
 
Био је уредник часописа за књижевност, уметност и културу Буктиња, уредник и покретач Пламичка, кутка за децу, који излази као подлистак часописа Буктиња, сарадник часописа за децу предшколског узраста Пчелица. 
 
Објавио је збирке песама Корак до песништва, Завичајна звона звоне, Певање и немље и збирке поезије за децу Шаренилом кроз детињство и Нешто из рукава. Приредио је избор текстова о књигама професора Кожељца, Кожељчево дело у светлу књижњвне критике. 2015. издао је антологију поезије Тимочке крајине под називом Звуци тимочке лире.У штампи је збирка песама за децу Снови и маштања а у припреми је била књига разговора са др Љубишом Рајковићем, Свитац из Кожеља. 
 
Аутор је докомуентарних ТВ емисија: Воденице на Замни, Крајинска берба и Смедовачки божоле и документарног филма Дародавац или само Адам од Крајине који је снимљен у сарадњи са Адамом Пуслојићем и Жиком Михајловићем.
 
Добитник је књижњвних награда: Доситеј Новаковић, Мирко Петковић и повеље Благодарје, Удружења књижевника Србије. Био је члан Удружења књижевника Србије. 
 
Бавио се графичким дизајном. Живео је и радио у Неготину.  
GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић