Два писца - две књиге: Живко Николић и Власта Младеновић

ДВА ПИСЦА – ДВЕ КЊИГЕ: ЖИВКО НИКОЛИЋ И ВЛАСТА МЛАДЕНОВИЋ

Последњег дана јуна два земљака, два пријатеља, срели су се у у истој едицији, код истог издавача (“Свети Сава“, којег Живко води већ деценијама)... Николић је представио своју седамнаесту песничку књигу „Обећање“ у којој је показао сва препознатљива својства свог писма. Сретан спој носталгичног и метафизичног, као и осећај за мелодију казивог показао је кроз „читав архипелаг радости“. Аутор је демонстрирао и нове акценте, превасходно на линији поетског онеобичавања које доприноси већој метафизичкој дубини/густини слике... Власта Младеновић је већ из збирке у збирку устоличио једно поетско писмо специфичне жестине, директног исказа, брзе жаоке гномске сажестости и пословичко-афористичарске интонације, саркастичног заоштрења несумњиве политизације какву ангажована сатирична поезија и налаже. И у књизи интригантног наслова „Дисидентитет“ имамо једну врсту „неугодног разговора“ са светом и истином, у „време националне издаје“, у време издаје „Бога и вере“, у време кад аутор већ рече „немам избора“...

Миљурко Вукадиновић

Александар Сокнић - Моћни штит

АЛЕКСАНДАР СОКНИЋ: МОЋНИ ШТИТ – 7. јул

Песник и романсијер Александар Сокнић, аутор десетак књига представио се петом песничком књигом „Моћни штит“. Рецензенти др Мићо Цвијетић и уредник трибине указали су на врлине његовог писања посебно акцентујући ову књигу невелику по обиму (свега 11 песама сврстаних у 5 циклуса) али која издашно показује сва битна својства његова певања: смисао за дугу песму која прераста у поему, нијансирање ритмичких чинилаца (прозодије и драмске напетости), специфична урбана атмофера (насиље, страх, угроженост, аномалије урбане свести и живота, зло и страдање и сл), хуманистичка црта која надвлада поменуту поетску атмосферу и сцену не угрожавајући поетску вредност, нијасирање тонова од зачудног, нералног и „патетике ума“ (Миљковићева синтагма) до иронијског и хуморног „развејавања“... Стихове је на свој начин дочаравао песник и драмски уметник Зоран Симоновић Момиров, а и аутор је имао свој аутопоетички тренутак, те је говорио о неким поетичким својствима свог певања.

Миљурко Вукадиновић

Млади долазе (4)

МЛАДИ ДОЛАЗЕ (4) – 6 јул, у вечерњем термину

Већ се искристалисао профил стваралачког окупљања младих писаца око УКС и трибине: читање, дружење и „чешљање“ рукописа у библиотеци „Бранко Миљковић“ а потом читалачки час и представљање у Француској 7, али тако да се уз нову све бројнију екипу (четворка: Јулијана Јанковић, Јелена Лакић, Јована Милутиновић и Новак Ђукић) чују и песници који су већ раније учествовали и „придошлице“ – они о којима ће се тек разговарати и чије се представљање очекује. Главни гост је био Душан Стојковић, песник и приповедач, антологичар и водећи критичар који је младим песницима даривао књиге – издања „Шумадијских метафора“ и позвао их на ову велику песничку утакмицу за нову књигу. Лепа атмосфера и нови свежи поетски и прозни звуци.

Миљурко Вукадиновић

Случај писца Мехмеда Авдагића

СЛУЧАЈ ПИСЦА МЕХМЕДА АВДАГИЋА – 6. јул

Сјенички писац Мехмед Авдагић (1916-1991) свакако један од најзначајнијих аутора са простора Санџака, још 2001. године изазвао је у Удружењу књижевника Србије (иницијатор сусрета Мома Димић) скуп писаца из Рожаја и Плава, Сјенице и Новог Пазара, Прибоја и Сарајева о делу овог плодног, разноврсног и надасве значајног писца. Овога пута био је крупан повод: књига изабране поезије „Из Фениксовог гнијезда“ коју је зналачки приредио, а есејистичким и књижевно-историјским увидима обогатио проф. др Предраг Јашовић, врсни истраживач и тумач савремене књижевности. Ова књига проширује поглед на овог песника који је од своје објаве (1966) био носилац и загворник модерног и разуђеног поетског израза (у широком распону од тематско- мотивских преиспитивања свакодневице до апорија егзистенцијалних и метафизичких питања). О делу и значају овог песника у контексту санџачке и српске, па све до југословенских књижевности друге половине ХХ века говорили су доц. др Тамара Грујић, рецензент књиге, водећи млађи песник Енес Халиловић из Новог Пазара и његов суграђанин уредник књиге и чувар обимне књижевне заоставштине Адем Врцић, уредник трибине и сам приређивач – професор Јашовић. Надамо се да ће овај сусрет допринети рехаблитацији овог писца страдалника и несхваћеника у комунистичком режиму и ре-афирмацији његове поезије у већ поменутим контекстима као и подстицај новим читањима и тумачењима.

Миљурко Вукадиновић

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић