СРПСКА ПОЕЗИЈА ЗА ДЕЦУ У ИТАЛИЈАНСКОЈ ШКОЛИ

Песник и преводилац Драган Мраовић био је гост на „Фестивалу књиге“ који је организовала издавачка кућа „SECOP Edizioni“, у Корату од 3-7 децембра 2014, поводом десет година постојања. Овај издавач је до сада објавио књиге Љубивоја Ршумовића, Душана Ковачевића, Љиљане Хабјановић Ђуровић, Драгомира Брајковића, Уроша Петровића, Драгана Мраовића, Братислава Р. Милановића, Драгана Вучићевића Вучка – Милована Витезовића и Игора Коларова, а наредне године изаћи ће роман Миланке Мамуле и најновији роман Хабјановићке „Наш отац“. Мраовић је позван као аутор својих књига и као преводилац на италијански језик свих српских аутора осим Петровића и Коларова.

Опширније...

Мраовић на фестивалу у Бишељеу

На међународном фестивалу медитеранских народа „Дијалог мира међу народима“, током августа, у италијанском граду Бишељеу, Србију је представљао песник и преводилац Драган Мраовић, једини из Европе, ако се изузму домаћини Италијани. Остали учесници су били Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Катар, Јордан, Оман, Кувајт, Алжир и Мароко. Ове земље су, поред уметника, представљали и њихови дипломатски представници, изасланици министарстава културе и високе личности, као његова екселенција шеик Халид Абдулах Ал Насер Ал Сабах из Кувајта. 

Земље учеснице представиле су се музиком, плесом, позоришним представама и поезијом, а једна од звезда фестивала била је Сабах Бензиади, уметнички директор „Академије оријеталних плесова“ и светски позната плесачица. Мраовић, иначе добитник „Печата града Бишељеа за велики допринос упознавању културе града и Пуље у Србији“, учествовао је, поред песничког програма, и у програму свих учесника на завршној вечери. Уметнички директор фестивала Флориана Савино је изразила жељу да наредне године види, као некада, више уметника из Србије.

„Сусрети са песницима ових земаља били су лепо песничко искуство и веома корисни за будућу међународну сарадњу Удружења књижевника Србије“, рекао нам је Мраовић, иначе председник Одбора за међународну сарадњу УКС. „Надам се да ћемо идуће године имати неке од њих као госте, рецимо изванредне песнике Халида Гамаша из Саудијске Арабије и Масуда Ал Хамданија из Омана“.

Тако се Србија вратила на овај медитерански фестивал са вишедеценијском традицијом на коме су, пре десетак година, учествовали Славија театар, Ренесанс, Луис, Томислав Петернек, Драгомир Брајковић, Братислав Милановић, Мирјана Радошевић, која је била специјални извештач „Политике“, и Звездара театар, када је Бранислав Лечић, одушевио Италијане, јер је изванредно одиграо представу „Контејнер са пет звездица“ Душана Ковачевића, иако је био гост као министар културе Србије, што је тамо неуобичајено и било је примљено са великим симпатијама.

 

mraovic1   mraovic3 mraovic4

 mraovic2  mraovic5

 

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић